Sunday, August 30, 2020

Grundkurs i fotografering

 Vi börjar med själva utrustningen som i princip består av två huvuddelar. Först och främst är det vad som kallas för hus och nej, det är inte tänkt att vara bostad för extremt småväxta eller dammråttor. Faktum är att det bör vara dammfritt där inne där spegeln sitter. Det heter spegelreflexkamera av ett skäl och damm reflekterar inte utom möjligen över existentiella frågor som huruvida dammsugare från Bosch är farligare än de från Philips.

På huset sitter en tubformad historia. Det är inte en ölburk även om Minolta har en serie gluggar som kallas "beer can" utan ett rör med linser som inte har ett dugg med matlagning att göra även om Risenta har sådana på sortimentet. Det kallas för objektiv, i det här fallet dock inte motsatsen till subjektiv. Det är i högsta grad subjektivt mot vad objektivet riktas.

Tuben sitter fast i huset med en bajonett. Den har ingenting med vapen att göra dock, faktum är att det inte finns någon fästanordning som passar på ett gevär för den här bajonetten. Innanför tuben, i huset alltså, sitter det en spegel. Ledsamt nog för alla damer är detta inte en sminkspegel utan en viktig komponent för att man ska se något i sökaren som vi kommer till längre ner.

Längst fram på kameran sitter det ett runt fönster med lucka. Det är den änden man riktar från sig. Man får inte glömma att öppna fönsterluckan, det blir inte mycket till bilder om den är stängd. Nu blir det lite förvirrande, på andra sidan kameran finns det två till fönster. Dessa är förvisso fyrkantiga vilket borde bidra till att kunna se skillnad på fram och bak.

Det ena fönstret är en skärm där man förutom själva bilden också kan se alla felinställningar man gör. Det mindre fönstret är det som heter sökaren och den har samma huvudfunktion som det stora fönstret vilket är att se vad man tar bilder av, bara lite mindre men mer exakt åtminstone när man ska se vad det egentligen är man fotograferar.

Nu är det dags att ta första bilden vilket inte alla gånger är helt oproblematiskt. Det kan faktiskt hända att det är helt svart i de fyrkantiga fönsterna och det kan ha flera olika orsaker. En vanlig felkälla är att man glömt att öppna den runda fönsterluckan eller glömt att slå på strömmen i kameran. Eller så beror det helt enkelt på att motivet är svart eller att det är natt. Ibland blir bilden lite suddig, det kan bero på att du har Parkinson, att en dammråtta trots allt flyttat in eller att motivet faktiskt rör på sig.

Med detta avslutar vi grundkursen och jag har lyckats spendera en halvtimme med bara dravel...



No comments:

Post a Comment