Friday, August 14, 2020

Repost: För att jag kan!

One of the very few posts that aren't in English as this applies to Sweden and it's legislation.

Gång på gång får jag förklara för kreti och pleti vad som gäller avseende fotografering. Man har väldigt dålig koll på vad som gäller för tagande såväl som publicerande av bilder och det är inte bara folk i allmänhet utan även personer som borde veta, till exempel poliser.

Faktum är att man utan att be om lov får fotografera vem man vill och vad man vill när man vill, var man vill och hur man vill med endast ett par undantag. Man får inte fotografera så kallade skyddsobjekt eller offer för olyckor och våldsbrott. När det gäller skyddsobjekt ska det sitta skyltar som talar om att fotoförbud gäller enligt lag.

Vid tillfälle har det anförts att någon i bilder kanske kan ha skyddad adress och/eller identitet och att det skulle vara grund för att inte fotografera (och publicera), men man har ingen skyldighet att ta eventuell hänsyn till dylikt utan det är upp till var och en att inte befinna sig på en plats där man kan bli fotograferad.

Man kan i princip stå med kameran millimeter från någons ansikte och det enda de får göra är att gå från platsen, de får inte röra varken kameran eller fotografen eftersom det då blir de som begår ett lagbrott.

När bilderna väl är tagna får man i princip lägga ut bilder på vem som helst och vad som helst utan att inhämta tillåtelse av personer som återfinns i bilderna förutom de fall när det utgör intrång i upphovsrätt, är kränkande, visar personer i en utsatt situation, visar skyddsobjekt eller görs i kommersiellt syfte (med andra ord i reklam). I det sistnämnda fallet behövs en så kallad "model release" för publicering.

Ett dilemma med att det står en fritt att publicera bilder med andra personer i dem är förvisso om man bör bara för att man får, det är ett avgörande man får göra för varje enskild bild. Personerna som avbildats kan framföra önskemål om avpublicering, men de kan inte juridiskt tvinga fram en sådan.

Kort och gott, fotografera och lägg ut för glatta livet så länge du undviker undantagen, då begår du inget lagbrott ur det hänseendet. Dock kan det eventuellt bli fråga om intrång i upphovsrätt beroende på vad som finns i bilden, men det är en helt annan fråga. Och ifrågasätter någon varför du tar en bild är svaret enkelt, för att du kan och får.



No comments:

Post a Comment